of: hoe een droom vleugels kreeg

Karin vertelt:

“Wij zijn sinds 2010 verbonden met Oeganda. Via Compassion sponsoren we daar een paar kinderen. Frank heeft in 2013 vanuit de 4e Musketier meegedaan met een marathon in Oeganda en ik was aangestoken door het enthousiasme van Frank en ging dat najaar samen met onze dochter Christel mee met een reis door Oeganda.
In oktober 2018 ben ik met dochter Sophie op reis gegaan naar het zelfde gebied in Noord Oeganda. Daar hebben we Jasper ontmoet. Een vrolijke en slimme jonge man waar we een geweldige tijd mee hebben gehad. Weer thuis in Nederland hebben we contact met hem gehouden. We hebben mooie gesprekken gehad, gezocht naar de culturele verschillen en overeenkomsten. Ook hebben we onze dromen gedeeld. Jasper bleek al een aantal jaren een droom te hebben…

Jasper droomde van zijn eigen pluimveebedrijf in Oeganda. Hij was tot dan toe niet zo heel veel verder gekomen dan dromen. Het was niet mogelijk om een ​​lening te krijgen om zijn bedrijf mee te kunnen starten.

Maar hoe begin je een eigen bedrijf als je niets hebt?
Omdat hij geen startkapitaal had en ook geen werk kon vinden had hij begin 2020 besloten naar Zuid Soedan te gaan. De kans op een baan daar was groter dan in Oeganda. Toen hij op het punt stond te vertrekken kwam Corona ook in Afrika. Zijn familie had zijn hulp hard nodig en hoewel de gezondheidszorg in Oeganda niet goed is, het is altijd nog een stuk beter dan in Zuid-Soedan. Jasper bleef in Oeganda en had nog steeds geen geld.

Jasper is een doorzetter!
Toch bleef zijn droom voor een eigen kippenbedrijf levend. Ik stuurde hem een ​​boek: ‘pluimveeproductie in de tropen’. Dit boek heeft hem geholpen in het verder uitwerken van zijn plannen. We hebben hem ook gestimuleerd in het samenstellen van een team betrouwbare en gepassioneerde mensen om hem te helpen in dit grote avontuur. Dit was voor ons ook een voorwaarde om hem verder financieel te gaan steunen. Hij wordt verder bijgestaan door zijn broer Joseph, directeur van Christ Care Medical Center, en kan ook terugvallen op de kennis die er bij de staf van het ziekenhuis is. Hij was er van overtuigd dat als hij zijn droom kon laten uitkomen, dit zal niet alleen ten goede zal komen aan hemzelf, maar ook kansen zal bieden voor anderen. Een plek om kansarme jongeren en weduwen nieuwe vaardigheden te leren en hen zo te helpen om ook zelf op kleine schaal kippen te gaan houden en het land te bebouwen. Jasper heeft zelf op de universiteit in Kampala landbouw gestudeerd en heeft dus kennis van zaken.

Jasper zat niet stil.
Hij had zelf al enkele stappen gezet. Hij had al een stuk grond kunnen kopen, zo’n 12 kilometer buiten de stad Lira. Op dit stuk land zou hij zijn bedrijf willen beginnen.

In oktober 2020 zijn we gestart met een GoFundMe campagne voor een startkapitaal en in december 2020 is Jasper begonnen met het bouwen van zijn kippenboerderij. Na maanden hard werken stond er een prachtig stenen gebouw met een hekwerk er omheen en scharrelden de eerste kippen rond.

Toen brak er een volgende fase aan. De kippen legden hun eieren en de eerste vleeskippen waren op de markt verkocht. Het transport van de eieren en de kippen naar de stad was een hele onderneming. Een reis van 14 kilometer over slechte wegen. Jasper had geen eigen vervoersmiddel  en moest dus voor elke rit iets regelen. Dit snoepte een behoorlijk stuk van de opbrengst af. Een grote wens was dus een eigen vervoersmiddel om naar de stad te kunnen voor in- en verkopen.

Ook de watervoorziening was een dagelijkse uitdaging. De kippen hadden minimaal 70 liter water per dag nodig. De dichtstbijzijnde waterput is 2 kilometer verderop. Dat betekent dus heel wat keren heen en weer om water te halen.  Een grote wens was dan ook een waterput op het eigen terrein. Met water binnen handbereik zou er ook groente en mais kunnen worden verbouwd.

Frank en ik wilden hem graag verder helpen maar besloten eerst ter plekke te gaan kijken, kennis te maken met de mensen waarmee hij samen werkt en de bevolking te ontmoeten waar hij zo van houdt en zo hard voor wil werken.
In april 2022 hebben we samen 10 dagen met Jasper en zijn broer Joseph opgetrokken. We hebben kennis gemaakt met de teams van Meneer Kip en Christ Care Medical Center. We hebben de plannen gehoord en de kansen gezien. Maar ook zijn we opnieuw geraakt door de enorme armoede en het contrast met ons eigen leven.

samen kippen voeren

Op de terugweg in het vliegtuig wisten we het al, we gaan een stichting oprichten om zo op een structurele manier verder te kunnen helpen.”

Waarom de stichting “Wings of Love” heet

De naam “Wings of Love” is niet zomaar gekozen. Het is een naam met drie betekenissen:

•             De naam drukt bescherming uit. De stichting wil haar vleugels om de mensen in Oeganda heen staan en hen beschermen tegen de gevolgen van armoede.

•             Vleugels staan voor vrijheid. Vleugels zijn bedoeld om te vliegen. De activiteiten van de stichting zijn erop gericht om de lokale bevolking op weg te helpen om in hun eigen noden te voorzien, sterk te maken en hun eigen vleugels uit te slaan.

•             Tot slot is de naam een verwijzing naar meneer Kip, waar het allemaal mee begon.