Meneer Kip

Zes jaar geleden leerde Karin Jasper in Noord-Oeganda kennen. Jasper had een droom, hij wou een kippenbedrijf beginnen. Een plek om kansarme jongeren en weduwen nieuwe vaardigheden te leren en hen zo te helpen om ook zelf op kleine schaal kippen te gaan houden en het land te bebouwen. Jasper heeft zelf op de universiteit in Kampala landbouw gestudeerd en heeft dus kennis van zaken. Maar hoe begin je een bedrijf zonder enig startkapitaal? We leerden Jasper kennen als een harde en betrouwbare werker en besloten hem te helpen.

Jasper bij de boerderij

De boerderij
In oktober 2020 zijn we gestart met een GoFundMe campagne voor een startkapitaal en in december 2020 is Jasper begonnen met het bouwen van zijn kippenboerderij. Na maanden hard werken stond er een prachtig stenen gebouw met een hekwerk eromheen en scharrelden de eerste kippen rond.

Crisis
Net als in veel delen van de wereld heeft ook Oeganda de afgelopen jaren geleden onder de droogte en graancrisis. Hierdoor zijn de kosten van het voer voor kippen en ook de andere kosten om het bedrijf te runnen zo hoog geworden dat het houden van kippen geen winstgevende onderneming meer kan zijn. De komende maanden is er nog mais wat zelf verbouwd is en ondertussen zijn Jasper met zijn team daar en wij hier hard aan het nadenken hoe we met de middelen die er al zijn de locale gemeenschap verder kunnen helpen.

Het team van Meneer Kip (met Frank en Karin erbij) in april 2022